Театрално разнообразие през юни в „Театърът, каквото е“

Мисия

06-06-2017, 11:02

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фотографската изложба „Крим. От другата страна…“ развълнува русенци и показа лицето на окупацията

С подкрепата на Община Русе и фондация „Русе –град на свободния дух“

„Театърът, какъвто е“ започва на 7 юни от 17 часа в камерна зала „Слави Шкаров“ с биографичното шоу- спектакъл на Николай Урумов „От роля в роля“.

Театралното разнообразие в месец юни в град Русе е в афиша „Театърът, каквото е“ е съвместен проект на Русенския с Гюргевския театър „Тудор Виану“ и се реализира с подкрепата на Община Русе и фондация „Русе –град на свободния дух“.

Две години по ред, живите статуи на театър „Маска“, са добре дошли с изявите си в градината на площад „Свобода“ в Русе. Отново ще има две улични пантомимични представления с румънски мимове. Те ще бъдат  на 10 и 11 юни от 19 до 21 часа, на площад „Свобода“, със заглавия „Падащи капки“ и „Истории от стария грамофон“.

На 8 юни в малката зала „Константин Димчев“ идва  с Рада Москова с  най – новата си книга.

Голямата сцена от 19 часа ще даде възможност на Държавния куклен театър Варна, да представи спектакъла за възрастни на Теди Москов „Пурпурният остров“, номиниран за „Аскеер“ през 2016 година. На 9 юни от 19 часа, събота в камерна зала „Слави Шкаров“ русенската трупа ще играе романтичната комедия „Бурунданга“.

В това издание организаторите обхващат всички форми на театър-  от моноспектакъл до пантомимичен театър на живите статуи.

Предвижда се  съвместен невербален спектакъл с участието на български и румънски актьори. Спектакълът, който се предвижда, ще бъде по легендата за Майстор Манол, която има своето място и в двата фолклора. Директорът на Гюргевския театър ще бъде режисьор, а Орлин Дяков ще напише сценария на произведението. По предварителни разговори, сценограф и композитор се предполага да бъдат българи, а хореографията ще бъде на един от най-добрите румънски хореографи. Спектакълът ще се  репетира в Русе през септември и ноември 2017 година.

Стремежът на директора на Русенския театър Орлин Дяков  е спектаклите, да присъстват в софийския и варненския афиш. Театралната постановка „Редки тъпанари“ е поканена за участие в края на лятото на „Аполония“. Това е първото участие на актьори от русенската трупа на фестивала . Това представление ще бъде по-често показвано и на русенска сцена през месец декември.