Уикиден в Археологическия музей тази сряда

Бургас Лайф

06-06-2017, 18:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мария Габриел: Възложеният ми ресор е възможност за България и Европа

Посетителите със смарт устройства ще могат да изпробват QR кодове

Тази сряда - 7 юни, бургаският Археологически музей (ул. Богориди 21) кани всеки желаещ да създаде дигитално съдържание в Уикипедия на посещение с вход свободен.

От 17:00 до 18:00 часа стажанти "Дигитализация на културно наследство" ще обяснят, как се създават и редактират публикации в интернет енциклопедията, а за любителите на фотографията - как да качат снимките си. Идеята на младите хора е да обогатят информацията в Интернет за културното наследство, съхраняващо се в родните музеи. Пресъздаването му в дигитална форма на различни нива и езици ще допринесе за международния културен обмен, давайки възможност за опознаването и популяризирането на българската история и култура като част от световната, същевременно откроявайки нейната уникалност и значение.

Посетителите със смарт устройства ще могат да изпробват QR кодове, поставени в централната зала на Археологическия музей. Те са разположени с цел да улеснят гостите като им предоставят възможност да научат повече или обяснят по бърз и достъпен начин определени исторически понятия. Навлизането на дигиталните технологии в музейните зали е приоритет в работата на специалистите, които редовно търсят помощта на младите хора.

Уикиденят се организира от Информационния отдел на Регионален исторически музей заедно със стажантите от програмата на МОН "Студентски практики" и Информационния център на Мария Габриел в Бургас.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен