Осъдиха двама мъже за кражба от локомотивно депо

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Стара Загора

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Стара Загора са осъдени Ангел Й., на 32 г.,и Антон С., на 34 г., за това, че в периода 29.01.2016 г. до 31.01.2016 г. в гр. Стара Загора в условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор помежду си, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство, отнели чужди движими вещи, собственост на различни юридически лица на обща стойност 29 613 лева от владението на материално отговорно лице, с намерение противозаконно да ги присвоят, като кражбата е в големи размери - престъпление чл.195,ал.2 във връзка с ал.1,т.3,т.4,т.5 във връзка с чл.194,ал.1 във връзка с чл.26,ал.1 от Наказателния кодекс, а Ангел Й. е действал и в условията на опасен рецидив – престъпление по чл.196,ал.1,т.2 във връзка с чл.195,ал.2 във връзка с ал.1,т.3,т.4,т.5 във връзка с чл.194,ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 във връзка с чл.29,ал.1,б.“а“ и б.“б“ от Наказателния кодекс.

Районен съд - Стара Загора е наложил на Ангел Й. наказание от четири години лишаване от свобода при първоначален “строг” режим и на Антон С. наказание от две години и осем месеца лишаване от свобода при първоначален “общ” режим. 

Районен съд - Стара Загора е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимите са се признал за виновни. Предявен е и приет за съвместно разглеждане граждански иск, който е бил уважен.

Подсъдимите Ангел Й. и Антон С. били безработни и живеели в гр. Стара Загора. В края на месец януари 2016 г. двамата се сговорили да открадната резервни части и метални предмети от „Локомотивно депо – Стара Загора“ към „БДЖ Товарни превози“ ЕООД гр. София. Късно вечерта на 29.01.2016 г. двамата подсъдими отишли до Локомотивното депо, като носели празни чували, както и чук и гаечни ключове. С чука разбили стената на склада на Локомотивното депо и през отвора проникнали в помещението. Двамата подсъдими напълнили чувалите с различни резервни части (диоди, контакти, бобини и др.), след което напуснали помещението и скрили откраднатите вещи в празни метални контейнери, намиращи се в близост до склада на Локомотивното депо. На 31.01.2016 г. през направения отвор отново влезли в склада и отнели и други резервни части – шини. На следващия ден Ангел Й. и Антон С. предали откраднатите вещи в пункт за изкупуване на метали, като получената сума пари си разделили. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Стара Загора.