Южнокорейският бизнес търси иновации в България

Животът

07-06-2017, 15:12

Снимка:

Панаир-Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събитието е насочено към засилване на връзките в академичната, регионалната и икономическата сфера

Делегация на бизнесмени и университетски преподаватели от Република Корея  посети Международен панаир Пловдив, за да проучи възможностите за сътрудничество в областта на високите технологии.  Гостите проявиха интерес към иновационните паркове в  „Тракия икономическа зона“, един от най-мащабните индустриални проекти на България, и към националния изложбен център, където се презентират нови продукти от почти всички отрасли. Те изразиха желание Република Корея да стане страна партньор на Техническия панаир, известен като най-голямата технологична среща на Балканите.
В програмата на българо-корейския бизнес форум специално беше включена среща в Международен панаир Пловдив, тъй като от няколко години насърчаването на иновациите е един от основните акценти в нашите изложения,  заяви главният директор д-р Иван Соколов. Той припомни  успешния старт на  СтартЪп зоната в рамките на Есенния панаир и факта, че във всички големи прояви на Панаира се демонстрират върхови разработки. Причина за интереса към Пловдив е и неговото реноме на динамичен индустриален център заради  големия потенциал на „Тракия икономическа зона“, наличието на няколко висши училища и активното взаимодействие между науката и бизнеса, което го прави и водещ иновационен хъб у нас, добави д-р Соколов.
Икономиката на Южна Корея е една от най-силните в света, нейното бързо развитие се дължи на фокусирането върху  иновациите, затова делегацията се интересува от активизиране на сътрудничеството  в областта на високите технологии, поясни д-р Иван Соколов след срещата. Тя се състоя на 7 юни 2017 г., ден след началото на  българо-корейския бизнес форум „Обмен на практики за добро управление за устойчиво развитие“. За първи път той обхваща три града – София, Бургас и Варна. Събитието е насочено към  засилване на връзките в академичната, регионалната и икономическата сфера.
В момента  интересът към България нараства, затова искаме да имаме по-силно присъствие в  Международен панаир Пловдив, заяви представител на Корейската агенция за насърчаване на търговията (КОТРА), която организира участието на фирми в различни изложения. Н. Пр.  Шин  Бунам, посланик на Република Корея у нас, изрази готовност да  съдейства за осъществяване на идеята  за страна партньор на Международния технически панаир.
Организатори на двустранния бизнес форум са  Посолството на Република Корея в София,  КОТРА,  Българо-корейската търговско-промишлена палата, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, общините София, Бургас и Варна.