Започнаха археологически разкопки 2017 г. на крепостта „Ряховец“

Мисия

08-06-2017, 09:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2015 г. обектът получи статут с категория „национално значение“

Стартира археологическото проучване на средновековната крепост „Ряховец” край гр. Горна Оряховица. През 2015 г. обектът получи статут с категория „национално значение“ като след 25 годишно прекъсване, с финансови средствата осигурени от община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки. Проучванията продължават и през 2016 г. с финансиране осигурено от община Горна Оряховица и Министерство на културата. През изминалите два археологически сезона екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха трите порти, част от крепостната стена, улица, която извежда от западната порта към вътрешността, пещ и жилище от ранната бронзова епоха.

Тази година финансирането е осигурено от община Г. Оряховица и Министерство на културата, като усилията на екипа ще са съсредоточени в разкриването на част от вътрешните терени на крепостта и южното подградие. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури, както и разнообразен археологически материал, с който да се обогати експозицията на ИМ–Г.Оряховица.

През 2016 г. ръководителите на разкопките, заедно с историческия музей, местните община и училища, организираха първата в България „Лятна археологическа школа”. Тя бе проведена в рамките на няколко дена и с участието на близо 30 ученици от 6ти до 12ти клас, които се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в проучването на част от миналото на своя град. И през този археологически сезон ще се осъществи лятната археологическа школа. Тя стана реалност благодарение на спонсорство. За разлика от едрият капитал, в лицето на банкова институция и енергийно дружество, които останаха безучастни, няколко представители на дребния бизнес, прегърнаха идеята и дариха на учениците възможност в рамките на няколко седмици да се превърнат в археолози. Сред благодетелите са: „Алексис” ЕООД – Александър Павлов, „Офис Йес” ЕООД – Калин Костов, „Бар Империал” – Анастас Начев, „Сага 2000” – Йордан Манчев, „Пиано Бар - Горна Оряховица” – Ангел Дучев.