Премиера на спектакъла „Благодатна земя“

Днес от 19 часа и на 12 юни

Премиерните спектакли на операта „Благодатна земя“ от Ал.Копланд са днес от 19 часа и на 12 юни от 19 часа в Операта. Продукцията е в рамките на 18-та Лятна международна академия Варна интернешънъл. „Благодатна земя“ The Tender Land е опера на композитора Аарон Копланд и либретиста Хорас Еверет /псевдоним на Ерик Джонс/.

В постановката се разказва за семейството фермери в Средния Запад на САЩ. Копланд е бил вдъхновен да напише тази опера, гледайки черно-белите снимки на Уокър Еванс от Голямата депресия и прочитайки романа на Джеймс Ейджи – „Нека сега да се молим, известни мъже“. Копланд пише операта между 1952 г. и 1954 за Оперната работилница на Телевизия NBC, с намерение да я представят на телевизионния екран. Но продуцентите отхвърлят операта. Премиерата е на 1 април 1954 г. в Ню Йорк Опера.

Режисьор на спектакъла на сцената на Опера Стара Загора е Рейчъл Харис /САЩ/, асистент- режисьор е Денис Иванов, диригент е Диан Чобанов, сценографията е на Тодор Демеров, а адаптацията на костюмите е на Теодора Джамбазова. Диригенти на хора са Младен Станев и Кристофър Томас /САЩ/, концертмайстор – Паулина Захариева. В ролите ще видите солисти на 18-тата Лятна музикална академия Варна интернешънъл – Елизабет Боаз, Дейл Морхаус, Кристин Къминс, Ира Стечер, Бейли Крейс.

XVIII-та лятна музикална академия с майсторски класове за оперни изпълнители и диригенти отвори „врати“ в края на май и дава старт в продължение на месец на поредица от прояви, които се осъществяват в сътрудничество с екипа на Държавната опера на Стара Загора. Участниците в оперната академия подготвят премиерното за България изпълнение на операта „Благодатна земя“ /The Tender Land/ на Аарон Копланд, един от най-ярките американски композитори, изпълнители и педагози на ХХ век, както и великолепната опера на Моцарт „Дон Жуан“ - своеобразен връх в неговото оперно творчество. Предстоят общо 12 прояви в рамките на академията - 4 спектакъла на операта на Моцарт „Дон Жуан“ и 2 спектакъла на операта от Копланд „Благодатна земя“, галаконцерт с откъси от френски опери, матинета на млади таланти в певческото изкуство на САЩ, два концерта, в програмата на които ще бъде включен „Реквием“ на Моцарт, солов рецитал.