Борисов: Не сме обещавали подкрепа за независимостта на Иракски Кюрдистан

Премиерът провежда първия си парламентарен контрол в третия си мандат

България не е давала официална позиция за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, съобщава бТВ. "Това е основната армия, която спира ИДИЛ, надали е добре да правим манифестация и посрещания на фронтови армии", каза още премиерът.

Това е първият парламентарен контрол за Борисов от началото на третия му мандат като премиер. Той отговаря на два въпроса – за кадровата политика на кабинета и за срещата си с ръководителя на Иракски Кюрдистан.

Преди седмица журналистката Елена Йончева, която е депутат от БСП, че премиерът Бойко Борисов е имал среща с президента на иракски Кюрдистан Масуд Барзани, за която у нас се е разбрало от публикации в кюрдските медии. По думите й в тези медии е публикувана информация, че България ще предостави военна помощ и са водени разговори за признаване на референдума за независимост на Кюрдистан.

По-късно външният министър Екатерина Захариева обясни, че среща е имало, но правителството не е обещавало военна помощ на Кюрдистан, нито признание на референдум за обявяването му за автономна област.

Същото потвърди днес пред депутатите и министър-председателят. Той уточни, че ако Йончева го е попитала добронамерено, щял да й обясни съображенията си да не оповестява предварително срещата си с Масуд Бързани.