Министрите на отбраната на България и Гърция присъстваха на демонстрациите на „Balkan Dagger”

Красимир Каракачанов и Панос Каменос дадоха висока оценка за резултатите от съвместната подготовка

Министрите на отбраната на България и Гърция Красимир Каракачанов и Панос Каменос наблюдаваха днес, 9 юни, демонстрации на способности на силите за Специални операции на двете държави в района на ГКПП „Илинден“, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната.

Съвместните българо-гръцки групи проведоха операция по неутрализиране на терористична група, която е разположена в сграда. В демонстрациите от българска страна участваха два хеликоптера „Кугър“, които инфилтрираха щурмовите групи по способа „бързо въже“, а от гръцка страна четири самолета F-16 осигуряваха въздушното пространство при провеждане на акцията. Двете щурмови групи извършиха претърсване на сградата и заловиха ръководителите на терористичната група, които бяха предадени на представителите на Гранична полиция.

Министрите Красимир Каракачанов и Панос Каменос дадоха висока оценка за резултатите от съвместната подготовка „Balkan Dagger” и поздравиха българските и гръцките военнослужещи за професионалното изпълнение на задачите.

„Този тип учения засилват съвместните ни способности за неутрализиране не само на опасностите, свързани с нелегалните емигранти, но и с опасността от терористични действия. Това, което наблюдавахме днес е стъпка в правилната посока“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

В отговор на журналистически въпрос за състоянието на защитното съоръжение по границата той посочи, че благодарение на тази ограда една не малка част от нелегални емигранти към Европа е била спряна, за което България е получила благодарност от водещи европейски държави. „Нашите две страни се готвят да отразяват подобни проблеми, а не да чакаме те да се случат“, подчерта министър Каракачанов и заяви, че на този етап няма непосредствени заплахи за сигурността на страната ни.

На заключителния етап на българо-гръцката съвместна подготовка „Balkan Dagger” присъстваха още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция адмирал Евангелос Апостолакис, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, началникът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на ГП - София главен комисар Светлан Кичиков, ветерани от Специалните сили, представители на Гранична полиция и на местните власти.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"