Илияна Йотова: Много ромчета ще отпаднат от образованието при закриване на защитени ,училища

Животът

09-06-2017, 18:35

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Закриването на защитените училища ще доведе до отпадане на голям брой ромски деца от образователната система, каза във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пред журналисти тя коментира, че закриването на защитените училища и създаването на обединени училища е "преливане от пусто в празно" и тази формула няма да проработи. 
По думите й защитените училища са били единственият шанс за децата от малцинствени групи, които живеят в отдалечени места, и за деца, които в социално отношение са в неравностойно положение, да получават поне минимум образование.
"Президентската институция ще инициира серия от обществени дискусии, ако трябва и с промяна в току-що проходилия закон за средното образование", посочи Йотова. 
Във Велико Търново вицепрезидентът откри четиринадесетия детски ромски фестивал "Отворено сърце", организиран от Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе". 
В приветствието си тя посочи, че в България етносите винаги са живели в мир, разбирателство и толерантност, и отбеляза, че фестивалът е открит урок за това как културното многообразие трябва да се толерира и развива, защото в него е кодирано бъдещето.