Утре се прощаваме с именития бургаски художник Димитър Тончев

Бургас Лайф

09-06-2017, 17:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Кметът Димитър Николов изпраща най-искрени съболезнования на семейството, роднините и близките му

Утре се прощаваме с доайена на "Дружество на художниците - Бургас" Димитър Тончев. Поклонението ще бъде от 11.00 часа в ритуалната зала на Гробищния парк.

Целият жизнен път на Димитър Тончев е свързан с нашия град. Само в Художествената галерия на града ни се намират 30 негови картини. 35 години Димитър Тончев бе завеждащ Катедра "Рисуване" към Института за детски учители. Оглавяваше дълги години Комисиите по култура към районните съвети. Същият е едни от основателите на школа по рисуване към НЧ "Фар1946", както и участник в читалищното настоятелство на същото читалище.

През 2013 г. той бе отличен като номер 1 сред колегите си в Бургас и получи приза Художник на годината.

Кметът Димитър Николов изпраща най-искрени съболезнования на семейството, роднините и близките на Димитър Тончев. "Димитър Тончев бе изключително скромен, но в същото време със своята ерудиция и знания в областта на живописта и философските науки се изявяваше като голям общественик учител на поколения бургазлии. Като истински бургазлия, той обичаше родния си град и посвети целия си живот на него. В негово лице Бургас загуби един достоен човек. Поклон пред светлата му памет!", се казва още в съболезнователния адрес на кмета Николов.