Здравните книжки вече няма да се издават от личните лекари

Хората могат да ги получат от офисите на районните здравни каси в страната

Личните лекари вече не са длъжни да предоставят здравни книжки на пациентите си, съобщава БНТ. Промяната е залегнала в Националния рамков договор за тази година и е в сила от първи април. Тя засяга само пациенти, които още не разполагат със здравноосигурителни книжки.

От началото на април до момента 220 души са посетили столичната здравна каса, за да получат първите си здравни книжки. Директорът на пресцентъра на Столичната здравноосигурителна каса Ваня Станчева обясни, че това са приоритетно здравноосигурителни книжки на новородени деца или на граждани, които по една или друга причина не са получили от своя личен лекар здравноосигурителна книжка.

Издаването на първата здравноосигурителната книжка е безплатно и отнема около пет минути. От столичната здравна каса твърдят, че новите правила не са провокирали недоволство сред гражданите. Личните лекари отдавна настояват за промяната, защото за тях процедурата по издаване на здравноосигурителни книжки била доста сложна.

Единственото задължение на личните лекари сега, е да нанесат данните си в здравноосигурителната книжка. Тя се представя и на стоматолозите, за да отбележат безплатните дейности, които са извършили през годината, допълват от столичната здравна каса.