Борисов: В София се използват най-съвременните влакове и най-модерната система

Премиерът благодари на европейската комисия, която отпусна нови над 200 млн. лева

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова направи инспекция на новостроящия се трети лъч на столичното метро. Двамата инспектираха изграждането на метростанцията при бул. „Патриарх Евтимий“.

Заедно с тях са министърът на транспорта Ивайло Московски и шефът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев, който запозна премиера с извършената работа до момента и посочи какви са конкретните срокове за изграждането на всяка една станция.

"Искам да благодаря на европейската комисия, която установи колко добре работи екипът тук и държавата. Видя икономиката ни и отпусна нови над 200 млн. Така над 800 млн. отиват за третия лъч”, заяви Борисов. С тази метростанция връзваме и пернишките железници”, добави той и каза, че всичко се движи в срок.

„Виждате най-съвременните влакове, най-съвременната електронна система за управление. Виждате и нещо, което, ако е било лесно, е щяло да бъде направено преди много години. Искам да поздравя и Братоев и Московски и всички, които работят по тази програма. Скоро ще видим къртицата на Александровска болница. Другият октомври вече къртицата ще излезе долу на театър София. Мисля, че това ще е огромно предимство на столичния град пред всички останали, защото ще даде най-бързият и чистият транспорт. Още година и нещо търпение ни трябва", каза премиерът.

В момента се строят общо 8 станции на метрото. Подготвят се нови 4 метростанции, чието строителство ще започне до месец.

“Исках да покажем какъв подземен град се прави под близо двумилионен град. Без хората дори да го усетят. Огромен строеж. Изцяло насочен към работещите, учещите, движещите се и всички в София. С тази метростанция връзваме и пернишките железници“, обясни министър-председателят и увери, че всичко се изпълнява в срок.

Борисов коментира, че близо 50 000 души ще бъде капацитетът на бъдещата трета линия – “50 000 човека е капацитетът на този метродиаметър.

„С арести ще спрем войната по пътищата. Ще правя събрание в МВР във връзка с административната реформа“, каза той по повод на акцията в ДАИ, при която бяха задържани 12 души, на 6 от които вече има повдигнати обвинения заради взимане на подкуп.