Морски плаж „Бургас-север” е предаден на новия наемател

Вече е договорено цените на плажните принадлежности да бъдат намалени

Още в четвъртък предадохме морски плаж „Бургас-север” на новия наемател и той вече е предприел стъпки по осигуряването на задължителните дейности – почистване, спасителни постове, медицинско обслужване. Това е казала министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщава пресцентърът на Министерството на туризма.

Тя припомни, че вече е договорено цените на плажните принадлежности да бъдат намалени. Посетителите ще заплащат по 3.00 лв. за чадър и 3.00 лв. за шезлонг, а не първоначално заложените по 7.00 лв. По думите й мобилните екипи на Министерството ще извършват проверки през целия летен сезон и ще действат безкомпромисно при установено нарушение на морските плажове, отдадени на концесия и под наем.

Във връзка с нападението на шведски турист над камериерка в к.к. „Слънчев бряг”, Николина Ангелкова каза още, че „всеки, който посещава България, е длъжен да се съобразява с традициите, културата и най-вече със законите в нашата страна”.

Тя съобщи, че няма данни за отказали се шведски туристи след този случай и добави, че за периода от януари до април се отчита ръст при посещенията на туристи от Швеция. През 2016 г. страната ни е посетена от 38 000 шведи.

Министър Ангелкова коментира, че 90 на сто от услугата в сектора се формира от хората, които работят като камериери, сервитьори, готвачи, пикола, бармани, рецепционисти. Това са хората, които първо виждаме в хотела, те ни посрещат. „От изключително значение е ние да защитаваме техния интерес и да може да ги насърчаваме да работят в сектора".

Много е важно как рекламираме България, защото имиджът, който създаваме, определя и профила на туристите, които идват у нас, посочи министър Ангелкова. По думите й Българското Черноморие предлага различни видове туризъм. Тя обобщи, че хората отиват в страни, където има спокойствие, справедливостта е гарантирана и, че законите се спазват.