Лавров обезпокоен от ситуацията около Катар

Свят

10-06-2017, 17:51

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция ще продължи да подкрепя Катар

Меркел загрижена за ситуацията около Катар

Москва е готова да действа със съгласието и в интерес на засегнатите страни

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази безпокойство пред катарския си колега шейх Мохамед Ал Тани от решението на арабските страни да скъсат отношенията с Доха и призова за преговори за решаване на кризата, съобщи Ройтерс, цитира БНТ.

"Нашата политика е да не се месим във вътрешните работи на другите страни или в техните двустранни отношения. Но не изпитваме никакво задоволство, когато отношенията между наши партньори се влошават", каза Лавров. В понеделник най-големите сили в арабския свят, включително Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатически отношения с Катар, обвинявайки го, че подкрепя радикални ислямисти и Иран.

Лавров каза, че Москва е готова да действа "със съгласието и в интерес на засегнатите страни", за да допринесе за уреждане на дипломатическата криза. "Призоваваме всички противоречия да бъдат уредени на масата за преговори чрез диалог, основан на взаимно уважение", заяви той и призова арабските страни да се обединят в борбата срещу тероризма.

"Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров.