Стартира "Пловдив чете"

Мисия Пловдив

12-06-2017, 10:58

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Публиката ще се наслади на едни от най-известните хитове на Орлин Горанов и Тони Димитрова

40 издателства излагат най-новите си заглавия в 14 шатри на площада пред Централна поща по време на литературния фестивал „Пловдив чете“, който започва от днес. Организаторите напомнят, че той е част от духовната кръвоносна система на града под тепетата и е любимо преживяване не само за пловдивчани, а и за хората от цяла България. Публиката ще може да се наслади на срещи с писатели, пърформанси и различни литературни четения.

Официален гост на събитието ще бъде турският автор Хасан Еркек, а всяко издателство е избрало да представи себе си чрез най-новия и най-интересен автор, който е издало през последната една година.

Георги Господинов, световноизвестният мим Герасим Дишлиев, гръцкия писател Макис Цитас, Милен Русков, сръбският поет Радомир Андрич са малка част от творците, до които ще могат да се докоснат посетителите в дните на литературния форум. Ще имат възможност да се докоснат до творчеството на такива утвърдени творци като Емил Андреев, Здравка Евтимова, Михаил Вешим, Оля Стоянова, Петър Чухов.

Официалното откриване на фестивала ще бъде утре с приветствено слово от Министъра на културата Боил Банов, от 19:30 часа на Античния театър. Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще се наслади на едни от най-известните хитове на Орлин Горанов и Тони Димитрова.