Пловдивчанче с квота за Европейско първенство

Спорт

12-06-2017, 13:07

Снимка:

Шахматен клуб „Пловдив“

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

С две квоти за Европейското първенство в Румъния са двама състезатели от „Шахклуб Пловдив“

Димитър Димитров грабна две вицешампионски титли по шахмат от Държавните първенства до 8 години по класически шах и блиц. Първенствата се проведоха от 04.06 до 11.06.2017 – Плевен, в три дисциплини – класически шах, блиц и ускорен шах.
Първото и второ място в класическият шах осигуряваше две квоти за Европейско първенство в Румъния. Последният кръг бе решаващ за разпределението на местата и квотите. В него Димитър Димитров от „Шахклуб Пловдив“ победи директният си съперник – натурализираният руснак – Кононенко и заслужено завоюва второто място и квота за Европейско първенство.
В Държавното първенство по блиц Димитър игра много силно и раздели първо-второ място, но вторият показател в шахмата му отреди второто място.
Треньорките му Илияна Полендакова и Соня Пионова от „Шахклуб Пловдив“ са изключително доволни от своя възпитаник. Успехът на Димитър е още по-значим, като се има в предвид, че той е само на 7 години, а се състезава във възрастова група до 8г.
С две квоти за Европейското първенство в Румъния са двама състезатели от „Шахклуб Пловдив“ – 9 годишният Симеон Тодев и 7 годишният Димитър Димитров. Това Европейско първенство и за двете шахматни надежди, които са по-малки от възрастовите групи в които участват, ще бъдат основно за събиране на турнирен опит в тежки световни и европейски първенства.