Менда Стоянова: Спекулациите за дълга трябва да престанат

Приключихме 2016 година на излишък, 2017 към момента също отчитаме излишък

Спекулациите за дълга трябва да престанат. Това каза председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова на брифинг в централата на ПП ГЕРБ, предаде Агенция „Фокус”. Менда Стоянова подчерта, че темата за дълга се повдига всеки път от страна на БСП, но на всички трябва да е ясно, че България ще има нов дълг до тогава, докато генерира дефицити.

„До тогава, докато харчим повече от това, което имаме като приходи. Само че тази тенденция за миналата и за тази година е обърната и спекулациите на тема дълг трябва да престанат”, допълни Стоянова.

„Отново се тиражира цифрата 16 милиарда. Много сме говорили за тази сума. Това е лимит – договорен лимит. Усвоени са около 10 милиарда към момента и нямаме основания да считаме, съобразно предвижданата от правителството 3-годишна бюджетна прогноза, че ще се тегли нов дълг извън тези 10 милиарда”, обясни тя.

"Приключихме 2016 година на излишък, 2017 към момента отчитаме излишък, а до 2020 година сме предвидили нулев дефицит”, отбеляза Менда Стоянова. По думите й към 30 април спрямо края на 2016 година държавният дълг е намален с 333 милиона евро и тази тенденция ще продължи до 2020 година, когато се предвижда външния и вътрешния дълг на държавата да бъде едва 22,3 % от БВП.

„Това е тенденцията, това изпълнява правителството на Бойко Борисов. Всичко останало са спекулации”, каза още тя.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, заяви от своя страна, че това, което се говори от основния политически опонент на ГЕРБ – БСП, не отговаря на истината и през цялото време те се стремят само и единствено да манипулират обществото.