Казанлък бе домакин на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров„

Второто издание зае подобаващо място в културния календар на общината

Под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова в рамките на три дни Казанлък бе домакин на второто издание на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров„. Събитието посрещна над 1000 участници от всички фолклорни области в България, с участието на деца и ученици от музикалните училища в България , фолклорни читалищни състави и школи. Тригодишни бяха най – малките участници в конкурса, а най-възрастният - на 86.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

От името на Кмета Галина Стоянова конкурсната проява откри народният представител Борис Кърчев: „За мен е удоволствие да присъствам на откриването на втория Национален фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров“, посветен на един истински казанлъчанин и човек, носил фолклора в сърцето си и предал тази любов към фолклора не само на своите колеги, но и на своя внук, Димитър Гайдаров.“, приветства депутатът от 44-то Народно събрание. Борис Кърчев отбеляза, че конкурсът е намерил подобаващо място в културния календар на Община Казанлък, защото Общината винаги е подкрепяла прояви, свързани със съхраняване на фолклорните традиции и е в помощ на развитието на фолклора: „Фолклорът, заедно с нашата писменост и християнската ни вяра са били стълбовете, на които се е градила нашата националност и благодарение на които сме се съхранили като народ през вековете на робство. Надявам се с годините този конкурс да се развива и да става още по-внушителен.„, каза Борис Кърчев.

В  официалното откриване на конкурса взеха участие  представителни фолклорни форми на музикалните паралелки в Средно училище „ Любен Каравелов“ – Пловдив, НЧ „Пробуда„ – село Копринка и Фолклорен ансамбъл „ Гъдулица“ – Казанлък.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Роден през 1906 г., той става основател на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „Искра“ , които съществуват и до днес, на музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент, Гайдаров е автор на множе