РИМ - Добрич участва в проект NETWORLD

Трийсет обекта - наследство от Първата световна война, ще бъдат включени в международни маршрути

Трийсет обекта на културно-историческото наследство от Първата световна война от цялата страна ще бъдат включени в международни туристически маршрути. Инициативата е част от проект, който ползва финансов ресурс от 1 869 000 евро по Програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" - 2014-2020 г., съобщи ръководителят на проекта Надежда Иванова от РИМ в Добрич.
Културният институт е сред четиринайсетте организации от девет държави, които през юни са обсъдили на партньорска среща в Кремс, Австрия, стратегия за популяризиране на уроците от Първата световна война.
За 10 от историческите забележителности в България вече е подготвена база от данни. Сред тях са военното гробище-музей в Добрич - най-голямото в България от времето на Първата световна война, военните гробища в Тутракан и Силистра, паметникът на капитан Георги Радков - героя от морския бой край Балчик през септември 1916 г., мемориалът в добричкото село Житен на отвлечените добруджанци в концентрационните лагери в румънска Молдова по време на войната и др., съобщи Радослав Симеонов от екипа на проекта.
В рамките на проекта на 16 и 17 юни в Добрич ще се състои национална ученическа конференция "Места на памет". Предстои и национален форум на експерти за опазване на културно-историческото наследство от Първата световна война.