Окръжен съд - Добрич потвърди наложените наказания на извършители на домови кражби

Общата стойност на противозаконно отнетото имущество възлиза на 462.45 лева

Добричкият окръжен съд потвърди осъдителни присъди на Районен съд - Добрич спрямо двама мъже, извършили 3 домови кражби. На първа инстанция подсъдимите Ергюл Я. от село Овен, община Дулово и Тонко Д. от Добрич  са били признати за виновни в това, че на 15 декември миналата година в съучастие помежду си са  извършили 3 кражби от къщи в село Ведрина, община Добричка. От частните домове двамата са откраднали LCD телевизор, парична сума в размер на 52 лева, алуминиев гюм за мляко, 3 медника, ръчна кафемелачка, медни чаши, джобно фенерче, шуба и ватенка. Подсъдимите задигнали и хранителни продукти, сред които бутилки олио, сирене, бахур, бурканчета със сладко, компот, доматен сок. Общата стойност на противозаконно отнетото имущество възлиза на 462.45 лева.

Районният съд е постановил присъдите спрямо двамата по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложените им наказания от 3 години лишаване от свобода са били намалени с една трета. Районният съд е приложил процедурата, след като двамата са признали изцяло вината си.

Постановените на първа съдебна инстанция  присъди  са обжалвани от адвокатите на подсъдимите с мотив, че наложените наказания са несправедливи, тъй като не съответстват на тежестта  на обществената опасност на извършените от двамата деяния. В последната си дума пред Добричкия окръжен съд подсъдимите заявиха, че искат да им бъдат намалени наложените наказания.

След като се запознаха с изложените в жалбите обстоятелства, становищата на страните в съдебно заседание и събраните по делото доказателства, окръжните магистрати прецениха, че жалбите на двамата подсъдими са неоснователни. Окръжните магистрати определиха първоинстанционната присъдата като  обоснована, правилна  и законосъобразна,  и я потвърдиха изцяло.

В мотивите си Окръжният съд посочва, че двамата мъже имат предходни осъждания и са извършили процесните деяния при условията на опасен  рецидив. Отбелязва се още, че кражбите са квалифицирани, тъй като са извършени от подсъдимите чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, използване на моторно превозно средство, както и при условията на продължавано престъпление. Според Окръжния съд приетият обем наказателна принуда по отношение на подсъдимите е необходим за постигане целите на наказанието, за поправянето и превъзпитанието им, както и за да им се отнеме възможността да извършват други престъпления.

Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.