Съдят мъж, убил при катастрофа 19-годишно момиче

Крими

12-06-2017, 17:10

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По делото са били разпитани свидетели, назначени експертизи

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Тодор Т., на 32 г., за това, че без да има необходимата правоспособност за управление на автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смърт на едно лице и средни телесни повреди на друго лице – престъпление по чл.343 ал.3 във връзка с ал.4 във връзка ал.1 във връзка с чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс.
Обв. Тодор Т. не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство. Преди години, докато живеел в Гърция, се учил да управлява автомобил, но там също нямал издадена шофьорска книжка.
На 9 юли 2014 г. обвиняемият Тодор Т. и негов приятел пристигнали в гр. Първомай, обл. Пловдив. Заедно с други двама техни познати решили да се поразходят до с. Виница, общ. Първомай. Те пътували с лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, който не бил собственост на обвиняемия Тодор Т. Въпреки че нямал свидетелство за управление на моторно превозно средство, обвиняемият седнал на шофьорското място и управлявал автомобила до с. Виница, общ. Първомай. Там към групата се присъединил друг техен познат. Всички посетили кафене в центъра на селото. Към 21,30 часа те тръгнали от с. Виница  към гр. Първомай. Обвиняемият Тодор Т. седнал на шофьорското място, като в колата пътували и четиримата свидетели. На около 2 км преди гр. Първомай обвиняемият Тодор Т. навлязъл с автомобила в насрещната лента за движение, без да се налага заобикаляне или изпреварване, защото в този момент на пътя не е имало други моторни превозни средства. По същото време в посока към с. Виница, общ. Първомай, се движел лек автомобил, марка „Опел Астра“. Колата управлявал Н.А., а до него на предната дясна седалка пътувала 19-годишната Я.Л. Водачът Н.А. видял идващата отсреща кола, управлявана от обвиняемия Тодор Т., направил маневра за екстрено спиране, както и отклоняване вляво, но последвал удар, който бил неизбежен. 
Минути по-късно лекият автомобил, марка „Фолксваген Голф“, управляван от обвиняемия Тодор Т.,  се запалил. Пристигналият на място екип на Спешна медицинска помощ констатирал смъртта на 19-годишната Я.Л., която починала от остра кръвозагуба. Водачът на лекия автомобил „Опел Астра“  получил наранявания – три средни телесни повреди. Според заключението на експертизата водачът на лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“ , е имал техническа възможност да избегне произшествието, ако се е движел в дясната за него лента.  По делото са били разпитани свидетели, назначени експертизи, приложени фотоалбуми и други.