Командировани инспектори ще бдят за здравето на туристите

Те ще следят за качеството на храната и питейната вода, за чистотата н морето и басейните

Здравни инспектори от цялата страна ще бъдат командировани във Варна за лтния сезон. Това обяви днес министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, който беше във Варна, за да открие обновената клиника по съдова хирургия в Университетската болница “Св. Марина”.

С подкреплението Регионалната здравни инспекции по-ефективно ще следи за качеството на храната и питейната вода на летовниците, за чистотата на басейните и морето, а също – и за персонала, който работи в кухните, съобщава varnautre.bg.

Държавата няма да абдикира от своите задължения да осигури здравеопазване на българските граждани, заяви министърът, коментар на проблема с надхвърлените лимити, договорени между болниците и Здравната каса.

Той обаче беше категоричен, че са нужни прецизни регламенти, които да регламентират кой, кога, как и с какви средства може да осъществява лечебна дейност, покривайки необходимите критерии, получавайки за това финансиране.

“На ниво правителство се търси вариант, който ще бъде достатъчно справедлив, обективен и ефективен, за да излезем от този омагьосан кръг, в който постоянно да има растящ брой на лечебни заведения, постоянно увеличаване на обема на дейност и непрестанен ръст на хоспитализациите, при един фиксиран финансов ресурс”, отбеляза проф. Петров.  Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов мотивира позицията на варненските медици, според които Терапията трябва да е сред болниците без лимит на средствата за здравни дейности. Той припомни, че  Университетската болница осигурява на болните от цяла Североизточна България комплексно лечение. Тук има онкология с 3 апарата за лъчелечене и спешно отделение. Министърът обаче уточни, че това засега е само “една от многото идеи” и не зависи само от него кои болници ще са в списъка за преференцално финансиране.

Той отрече, че за второто тримесечие на годината болниците са били ощетени с близо 10% от средствата. Става дума за 3%, които ще се върнат при тях в следващия отчетен период, поясни проф. Петров.

По отношение на проблемите с ТЕЛК-овете в страната министърът каза, че в момента текат срещи на експертно ниво. Идеята е медицинската експертиза да се извършва от здравни специалисти, а тази на работоспобността – от социални работници и специалисти по трудова медицина. Крайната цел е хората с намалена работоспобност да получат повече справедливост, бе категоричен здравният министър.

Във връзка с притесненията на работещите в Спешна помощ, че тяхната натовареност ще се увеличи след приемане на новата наредба за тестването на шофьорите и участниците в катастрофи за алкохол и наркотици, здравният министър успокои, че в нея няма нищо, което да засяга спешните медици и да ги кара да вършат работа, която не е тяхна. Проф. Петров разясни, че се търси ефективност на процеса, по който се взема алкохолната проба, метода, по който се изследва, къде се транспортира и кой я съхранява, така че тя да има доказателствена стойност. Става въпрос и за синхронизиране на законодателството в тази посока.

“В един закон пише “под въздействието на…, а в друг – “след употребата на…”. По тази причина се получава порочната практика, години наред, когато недобросъвестни водачи, употребили алкохол или упойващо вещество, не стигаха до ефективни и осъдителни присъди”, коментира министър Петров.