Народните представители на Пловдив-град подкрепят Европейска столица културата

Животът

13-06-2017, 08:58

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На срещата присъстваха осем от общо 11 депутати - представители на всички политически представени партии от града

Народните представители от 16-ти МИР Пловдив-град ще съдействат  „Пловдив – европейска столица на културата“ да бъде национален приоритет за 44-тото Народно събрание не само при реализирането на културната инфраструктура в града, но и при популяризирането му на всички нива на комуникация. Това стана ясно по време на среща между екипа, Управителния съвет на фондацията и народните представители от града, инициирана по-рано от „Пловдив 2019“. На срещата присъстваха осем от общо 11 депутати - представители на всички политически представени партии от града.
Срещата имаше за цел да запознае народните избраници с приоритетите на „Пловдив 2019“, етапите при планиране на програмата за 2019-та година, въпроси, свързани с бюджета и др. Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев разясни прозрачността на процеса за финансиране и контрол на разходите, свързани с проекта.
„Във фондацията има хора, които са известни със своята почтеност. Хубаво е, че в „Пловдив – Европейска столица на културата“ няма разделение на партиите“, каза Славчо Атанасов и допълни, че е спокоен относно разпределянето на средствата.
Спас Гърневски апелира за приемственост и припомни: „Преди 20 години в изключително трудни времена за България Пловдив беше европейски месец на културата и с много скромна подкрепа от страна на държавата се справи успешно“.
Артистичният директор Светлана Куюмджиева и изпълнителният директор Кирил Велчев представиха дейностите през оставащите 18 месеца до 2019-та година. С 54 % са се увеличили културните събития в Пловдив от годината на кандидатстване - 2012-та до момента с включване на различни публики. „Очакванията ни са през 2019-та година Пловдив да бъде посетен от 2 милиона души“, каза Куюмджиева и допълни, че само за откриващата церемония през януари 2019-та се очакват между 50-70 хиляди души.
Според заместник-кмета Стефан Стоянов: „Парите идват навреме и ни се иска да решим повече проблеми, като фокусът е върху бъдещето на града, развиването на културната сцена и популяризирането на Пловдив.“
Председателят на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова благодари на Фондацията за инициирането на срещата и апелира: „Нека бъдем посланици на града там, където можем без да се делим на сини, зелени и червени“.
Около активната работа по популяризирането на „Пловдив - Европейска столица на културна столица“ се обединиха и още народните представители Атанас Ташков, Александър Сиди, Георги Йорданов, Нина Миткова, Теодора Халачева.
В срещата се включи и заместник-кметът по културата Александър Държиков и членовете на Управителния съвет на фондацията д-р Мариана Чолакова, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен