Девет задържани у нас за участие в международна престъпна група

В Испания са били арестувани 21 души и един в Чехия

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов съобщи пред журналисти в МС, че седем души са били задържани на територията на България при съвместна операция на българските служби с други държави преди известно време.
По-рано днес медии съобщиха, че българско-испанска престъпна група за клониране и източване на банкови карти е разбита при съвместната операция на Европол и българските служби. В Испания са били арестувани 21 души а един е задържан в Чехия, информират от Европол. По данни на агенцията в Испания са претърсени 34 апартамента. На територията на България са извършени проверки в 34 жилища и са арестувани 9 души.
В отговор на въпрос по темата за операцията на ДАНС и Главната дирекция за борба с организираната престъпност срещу корупционна схема в Агенция "Митници", която затвори границата с Гърция в района на ГКПП "Кулата", главният секретар съобщи, че са били задържани само митничари. Директорът на Агенция "Митници" Георги Костов коментира пред журналисти, че границата е затворена за да се извършат процесуално-следствени действия. Тя ще остане затворена колкото е необходимо на колегите от Специализираната прокуратура да документират престъпната дейност на тези служители, заяви Костов и допълни, че се очаква в рамките на деня да има решение на проблема със затворената граница.
Маринов информира, че днес премиерът е поставил редица спешни задачи и в отговор на въпрос дали са отпуснати пари във връзка с мерките за намаляване на административната тежест в КАТ, отговори, че това е една от спешните задачи, която се изпълнява.