Условна присъда за полицай от Стамболийски за подкуп и изнудване

Крими

14-06-2017, 18:40

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване

6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за  бившия разузнавач в група "Криминална полиция" към РУ "Полиция" в Стамболийски Димитър Чумпов постанови днес  Състав на пловдивския окръжен съд. Според първоначалния обвинителен акт през юли и август 2014 г. обвиняемият е нарушил забраната за предоставяне на информация на граждани не по установения ред, като съобщил и показал от служебния си компютър на собственик на ресторант в Пловдив снимков материал от полицейската база данни за лица, за които имал сведения, че извършват кражби на територията на Перущица и в Пловдив. Съдът  оправда Чумпов по обвинението, че е разгласявал  служебна информация.
Бившият униформен е признат за виновен, че от 3 декември 2014 г. до 26 февруари 2015 г., при условията на продължавано престъпление, чрез възползване от служебното си положение, на три пъти поискал и получил подкуп- на обща стойност 906 лева. По делото е било установено, че обвиняемият е поискал парите, за да прикрие престъпната дейност на семейство от Перущица, което се занимавало с продажба на цигари без бандерол. Той им дал и разяснения как да бъдат скрити цигарите при внезапни проверки и как ще бъдат предупреждавани за тях.
Обвиняемият беше задържан от служители на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР на 26 февруари 2015 г., малко след като в пловдивското село Йоаким Груево, получил четири торби с нарязан тютюн без бандерол.