Роумингът не отпада, просто поевтинява

Общество

15-06-2017, 08:48

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паднаха таксите за роуминг

Какви промени ни очакват след отпадането на роуминга от 15 юни?

При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план

Роумунгът не изчезва, нито отпада, нито става безплатен. Във всяка точка на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство българите ще могат да говорят на национални цени, т.е. ще бъдем таксувани на много по-изгодни цени, отколкото досега сме плащали. Това обясни в ефира на бТВ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Валентин Божков.

„По отношение на входящите обаждания няма да има никакви такси. Това е голяма стъпка и голяма победа“, добави той.

"При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план. Когато сте с договор със съответния абонаментен план, примерно 30 лв., умножавате го по две, става 60 и го разделяте на 15 лв. Резултатът е 4, т.е. може да използвате безплатно 4 GB мобилен интернет в роуминг", обясни Божков.

"Въпреки че имате неограничен план, не плащате нищо в рамките на 4GB пренос на данни. Ако имате необходимост от допълнително ползване, се плаща допълнителна надценка, но тя е в рамките на 1,7 –1,8 ст./MB в зависимост кой оператор ви обслужва", обясни още Божков.

По думите му уловки няма, но целта е човек да не се чувства ощетен при пътуване. Идеята не е някой да отиде и да си сърфира постоянно, нито да купиш карти на най-евтините цени в ЕС, да ги препродаваш и да правиш търговия. "Идеята да е са облекчи гражданинът, когато пътува", подчерта той.

"Потребителят не може да купува карти и да говори само в роуминг, не може да купи десетки карти и да ги продава с цел печалба. Ако в един 4-месечен период повече от половината от разговорите са в роуминг, вече е подозрително. Тогава операторът дава двуседмичен срок на потребителя да се защити. След това има право да налага надценки", каза още Божков.

И ако все пак имате съмнения, че са ви начислявани такси неправомерно, можете да потърсите правата си и пред Комисията за регулиране на съобщенията.