Община Тервел ще изгради нова животновъдна ферма

Там ще се отглеждат 100 млечни крави

Община Тервел ще изгради нова животновъдна ферма, в която ще се произвежда и тор за общинските земеделски земи, съобщава БТА. Кметската управа вече обяви инвестиционното предложение, за да бъде преценена необходимостта от оценка за въздействие на обекта върху околната среда. 
Във фермата ще се отглеждат 100 млечни крави, като ще има постройка и за телета. Обектът ще разполага с лагуна за течен тор с капацитет 4500 кубически метра. Животните ще бъдат осигурени за година с храна, като концентрираният фураж ще се съхранява в хале с капацитет 600 тона, а силажните ями ще имат обем 7000 кубически метра.
Тервелският район, чието землище надхвърля 413 000 декара, е сред големите производители на селскостопанска продукция. Животновъдство обаче е дребно, съсредоточено в частния сектор и е полунатурално, посочват от кметската управа в инвестиционното намерение. С изграждането на обекта общината ще търси възможности да предостави на частни инвеститори отглеждането на животните по европейски стандарти.