Представители на Европейската комисия посетиха Центъра за управление на трафика

Мисия Пловдив

16-06-2017, 08:32

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Разходите за електроенергия на обновените светофарни уредби са спаднали от 270 хиляди на 130 хиляди лева

Над 3 пъти са намалели пътно-транспортните произшествия на 50-те кръстовища, които бяха модернизирани по проекта за устойчив градски транспорт. Разходите  за електроенергия на обновените светофарни уредби са спаднали от 270 хиляди на 130 хиляди лева , като с икономията са реконструирани още 11 светофара, които предстои да се включат в системата за управление на трафика.

Това съобщи заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив инж. Златин Велев пред представители на Европейската комисия, които посетиха Центъра за управление на трафика в града, който е сред обектите, реализирани с европейско финансиране по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Заедно с експертите от ОП „Организация и контрол на транспорта“ той отговори на многобройните въпроси за ползите от проекта, които отправиха  директорът на дирекция „Изграждане на административен капацитет“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на ЕК Витория Алиата ди Вилафранка, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и другите европейски гости.

Инж. Златин Велев посочи, че благодарение на изградената по проекта 48 километра велоалейна мрежа се отчита значителен ръст на пловдивчани, които предпочитат по-екологичния алтернативен транспорт. Обясни, че за да се осъществи оптимално контролиране на трафика, кръстовищата са разделени на групи и и в различните части на града се управляват по различни методи. По булевардите те са синхронизирани и осигуряват зелена вълна в определено направление в зависимост от трафика в отделните часови пояси. Същевременно има единични кръстовища със собствен цикъл на автоматично управление,  който се извършва чрез трафик-детектори. Чрез диспечерския център за контрол и управление на градските автобусни линии се подобрява качеството и на този вид услуга за гражданите.

Посещението в Центъра за управление на трафика се състоя в рамките на провеждащия се в Пловдив двудневен работен семинар на тема „Интелигентни градове“, който по-рано бе открит от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"