Вечеря на “Джумаята” дава турската общност в Пловдив

Мисия Пловдив

16-06-2017, 09:09

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е втората отворена вечеря ифтар, която турската общност в Пловдив дава

За първи път в Пловдив ще бъде дадена вечеря ифтар на откритите площи до Джумая джамия в центъра на града. Тя ще бъде довечера след 21.00 часа, потвърди председателят на джамийското настоятелство и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан. Очаква се да присъстват кмета на града Иван Тотев, представители на генералните и почетни консулства в Пловдив, на академичните среди, бизнеса и различните етнически общности.
Това е втората отворена вечеря ифтар, която турската общност в Пловдив дава по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На 31 май в Имарет джамия се събраха гости от различни етноси и религии. Споделената вечеря бе поредният пример за мирно съжителство и толерантност между различните народности, които живеят заедно в града под тепетата от векове.
Гостите ще имат право да вкусят от ястията на вечерята след 21.05 часа, когато слънцето залезе. Час преди това ще бъде дадено началото на специална дискусионна вечер, на която зам.-главният мюфтия Бирали Бирали ще разкаже за традициите в исляма и местните обичаи по време на религиозните празници. Всеки от присъстващите ще може да задава въпроси и да участва свободно в разговора.
На поредната вечеря ифтар, освен представители на мюсюлманските настоятелства от региона, са поканени и възрастни хора от различни селища в областта, обясни още Ахмед Пехливан.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"