Русия проверява дали лидерът на ДАЕШ е бил убит

Свят

16-06-2017, 12:14

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лидерът на Ислямска държава убит?

Главатарят на терористите може да е бил убит на 28 май в Ракка

От руското военно министерство проверяват по различни канали информацията за ликвидиране на лидера на "Ислямска държава" Ибрахим Абу-Бакр ал-Багдади в резултат на удар от руската авиация, съобщиха от ведомството. Отбелязва се, че главатарят на терористите може да е бил унищожен на 28 май по време на съвещание в южните предградия на Ракка.

Жертвите на този удар от руската авиация са високопоставени бунтовници, влизащи в състава на "военния съвет" на "Ислямска държава" и около 330 терористи. По данни на руското военно министерство, сред ликвидираните терористи са "емирът" на Ракка Абу ал Хаджи ал-Мисри, Ибрахим Ан-Наеф ал-Хадж, контролирал района от Ракка до Ес-Сухне, и "началникът на служба сигурност" на "Ислямска държава" Сюлейман Ал-Шауах.

Информацията за съвещанието на бунтовническите лидери е получена във военното ведомство в края на месец май. По време на проверката са успели да изяснят, че целта на срещата е планиране на маршрутите за изход на бойците от Ракка чрез т.нар. "южен коридор".

Бомбардировката е била в нощта на 28 май от 00:35 до 00:45 московско време, след като данните за мястото и времето на срещата са били потвърдени от безпилотен самолет. По-рано от руското военно министерство са предупредили за авиоудара американската страна.

Ал-Багдади, чието истинско име е Ибрахам Авад Ибрахим ал-Бадри, се появи за пръв път пред публика през юли 2014 г., когато от джамията, превзета от "Ислямска държава" в град Мосул. До сега имаше многократни публикации за неговото ликвидиране, които не се потвърждаваха.

Американските и иракските разузнавателни служби предполагат, че главатарят на "Ислямска държава" може да се укрива в района на населения пункт Ел-Баад, недалеч от сирийската граница.