В. Радев: Ще има промени в Закона за МВР

Необходимо увеличение на заплатите, промени в Закона за МВР и изграждането на изцяло нов закон

Няма да има нов Закон за МВР, но е сигурно, че ще има промени. Ако се окаже, след направен анализ, че нов закон е нужен, ще го направим. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев в отговор на въпрос от депутата Красимир Янков по време на седмичния парламентарен контрол.
Вчера, на заседание на Съвета за социално партньорство към ведомството, синдикати и зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов постигнаха съгласие, че е необходимо увеличение на заплатите, промени в Закона за МВР и изграждането на изцяло нов закон.
На въпрос от Янков, дали се предвижда ГДБОП да бъде изваден от структурата на МВР, заради дублиращи функции, министър Радев отговори отрицателно.
По темата за незаконното преминаване на лица през границата ни, Радев коментира, че МВР работи добре с прокуратурата, ДАНС и агенцията за бежанците. Той съобщи, че от началото на годината до началото на юни месец, МВР е образувало 92 досъдебни производства за незаконно превеждане и пребиваване на територията на страната ни. За този период 181 души са предадени на съд, от тях 132 са осъдени.
Вътрешният министър допълни още, че е предвидено разширяване на Интегрираната система за охрана на границата ни с Турция като за частите, където няма сензори и видеонаблюдение, има пусната обществена поръчка. Конкретна дата за завършване на системата, обаче, няма.
Радев отговори и на въпрос зададен от Миглена Александрова /"Атака"/, дали има хибридна война у нас, водена от терористични групировки. Той заяви, че ГДБОП не е установила сайтове свързани с "Ислямска държава", насочени конкретно към българските граждани.