Николай Митов: Вутов ще играе на позицията на Аниете

Трябва да имаме конкуренция в отбора

Старши треньорът на Левски Николай Митов вярва, че ще успее да изгради конкурентен отбор, който е способен да се бори за трофеи.

"Вярвам, че ще бъдем конкурентни на силните отбори. Селекцията е все още отворен процес при нас. Целта ни е да изградим добър отбор. Ако трябва да бъда честен, обликът ни ще се види след Нова година", каза Митов. "Спортно-технически ние трябва да изградим състав, който да радва феновете и да побеждава. Знам какво искат нашите привърженици. В тази посока гледаме и ще направим всичко възможно да го постигнем", допълни той. Той каза, че гръбнакът на новия отбор ще се гради около Роман Прохазка, Мехди Бурабия, Божидар Митрев, както и "още 1-2 опитни добри футболисти, които очаквам да вземем и покрай тях да израстват по-младите".

Митов обясни и причините за освобождаването на някои от по-опитните играчи от миналия сезон, сред които капитанът Веселин Минев и Сашо Александров  "Тръгваме да правим ново начало и идва момента, в които трябва да се разделиш с хора, които са дали много, но това е необходимо, за да стартираш нещо ново. Аниете е любимец на нашите привърженици, но пътят, по който тръгва нашия отбор, е различен. Реших да заложа на младостта. Връщаме Вутов, който ще играе на неговата позиция", каза Митов.

"За Нар и Адениджи въпросът е друг. Вложени са средства в тях, тренират с нас, но сме отворени за оферти за тях", допълни специалистът.  Той каза, че Левски все още търси десен бранител, крило и полузащитник.  "Новите, които взехме показаха в клубовете си, че имат качества. Периодът е малко по-сложен, защото сега се изгражда отбора. Търсим десен защитник, търсим крило качествено, в човек средата на терена. Трябва да имаме конкуренция в отбора, за да може всеки да се доказва на тренировките и на терена и да се вдига нивото на отбора", обясни Митов.

"От дясно в защита задължително ще вземем футболист. Ивайло Найденов също има бъдеще на тази позиция. Търсим крила, но добри футболисти. Имаме наши добри юноши на тези позиции - Атанас Кабов, Алекс Боримиров. Прави се всичко възможно, да се привлекат футболистите, които искаме. Някъде стават и проблеми. Надявам се да успеем, но това изисква и време. Селекцията е направена от мен, съгласувана с Боримиров. Аз лично съм искал тези футболисти", каза Митов. Едно от условията и изискванията на старши треньора на "сините" е свързана с владеенето и контрола върху топката. "Другото нещо е, че винаги един отбор се почва от защитата. Взехме двама крайни бранители от ляво, търсим добър защитник от дясно, в центъра имаме Яблонски, Пиргов, Георги Ангелов и Деян Иванов. Работим върху отбраната", каза Митов.

Той обясни причината за привличането на вратаря Александър Любенов.  В момента Левски разполага само с двама здрави вратари - Митрев и Любенов. Кръстев може да започне тренировки след месец, а Йоргачевич не е възстановен. Шейтанов пък до 15 юли е на европейско първенство до 19 години. Не можем да си позволим на 29 юни да сме само с един здрав вратар", каза Митов. Той си поставя като първа цел преминаване на първия квалификационен кръг на Лига Европа по възможност с две победи, защото "с победи футболистите добиват увереност, макар че най-важното остава да се изгради отбор", заяви старши треньорът на Левски.