ЦГМ рестартира обществена поръчка за тикет-системата

ЦГМ даде най-дългият възможен срок от 60 дни за подготовка на документите за участие в обществената поръчка и удължи срокът за нейното изпълнение на 18 месеца

Обществената поръчка за тикет-системата на столичния градски транспорт се рестартира след молби и въпроси на кандидати за участници в нея. Това съобщиха от пресцентъра на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). ЦГМ отвори за посещение метростанциите, депата, гаражите и Центъра за управление, за да могат потенциалните участници от 14 фирми с общо 43 представители да добият директна представа за естеството на работата. 25 от кандидатите се отзоваха на поканата.
След като се запознаха на място с работата, някои от компаниите изпратиха уточняващи въпроси и искания за удължаване на срока, за да могат да отговорят на изискванията на поръчката. При изтекли нормативни срокове, Центърът за градска мобилност като възложител не би могъл да отговори на исканията на кандидатите в рамките на съществуващата процедура, без да я рестартира.
Ето защо беше взето решение това да се направи, за да могат фирмите да получат отговори и да представят възможно най-добри и с високо качество оферти за реализацията на поръчката. Сред въпросите на участниците има такива, касаещи техническите параметри на системата и реализацията им, легализирането на финансовата отчетност на участник от чужбина през заклет преводач, за документите на самите фирми, свързани със свидетелства за съдимост или приходи и други. На някои от тях вече е отговорено в процеса на формулирането на въпросите, както може да се види от страницата на дружеството в интернет.
Днес ЦГМ информира Комисията за защита на конкуренцията за спирането на поръчката. Новата ще бъде обявена след две седмици.
ЦГМ даде най-дългият възможен срок от 60 дни за подготовка на документите за участие в обществената поръчка и удължи срокът за нейното изпълнение на 18 месеца. Припомняме, че поръчката за изпълнение на тикет-система е за 10 години като се изисква нова технологична инфраструктура, която включва въвеждане в експлоатация на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 напълно оборудвани превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, обучението на 3 000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Тук влиза и центъра за видеонаблюдение. Очаквано дневно натоварване на системата: над 1 000 000 транзакции. Системата ще позволи на пътниците да бъдат таксувани за време или за разстояние като ползват един превозен документ за цялата мрежа.