Откриват музеят на открито "Малтепе"

Мисия Пловдив

17-06-2017, 08:20

Снимка:

Община Марица

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Специална гозба в най-големия тиган по антична рецепта ще бъде приготвена от кулинарния експерт Ути Бъчваров

Днес от 11 часа ще се състои официалното откриване на културно-информационен център „Малтепе“, село Маноле. Група за исторически възстановки "Първи Италиански легион" ще създадат със своето автентично оборудване бита и културата на гордите и безстрашни римляни и траки. В програмата са заложени събития, които да популяризират античната история и култура, да запазят спомена за гордите траки и  безстрашните римляни,  както и да представят антични танци.
Гостите ще могат да се докоснете до занаяти, които днес са част от културното образование на децата ни. Именно най-малките ще имат възможността да се включат в в оцветяване на керамика, подреждане на мозайка и изписване на папирус.
За период от една година запустелия терен в района на село Маноле е превърнат от обект със селскостопанска насоченост в обект с културна насоченост. Близо до най-голямата в България тракийска могила Малтепе е изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, който е оборудван с многофункционална софтуерна система.
Всеки посетител може да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи едно великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта. Във вътрешната експозиция ще бъдат изложени специално изработени по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути - корони, бижута, щитове, копия, лъкове, керамика, монети, съдове и др.