Гордост! Бургаски разработчици създадоха онлайн роуминг калтулатор

Мисия Бургас

17-06-2017, 12:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експертите препоръчват да внимаваме с мобилния интернет в роуминг

Формулата е универсална и важи за всички оператори в ЕС

Тази седмица Европейският съюз се сбогува с роуминга. Как обаче ще ни се отрази това на сметките е въпрос, който вълнува абонатите не само у нас, но и в цяла Европа. В услуга на потребителите, млади бургаски разработчици създадоха онлайн роуминг калтулатор, който автоматично изчислява каква част от заложените в абонаментния Ви план мегабайти ще можете да използвате в чужбина.

С решение на Европейския парламент, разговорите, съобщенията и трафика на данни в държавите-членки няма да бъдат натоварвани с допълнителните такси, които до този момент потребителите заплащаха. Отпадането на роуминга обаче не важи за мобилните оператори – те ще продължат да плащат на телекомите в останалите страни за използване на мрежата им, което означава, че отпадането на роуминга все пак ще се отрази на потребителите под формата на намаляване лимитите за мобилен интернет, заложени в абонаментния им план.

Мегабайтите, с които ще разполагате безплатно в чужбина, се изчисляват на базата на новите максимални цени на услугите, въведени с решение на Европейския парламент. Как тези тарифи ще се отразят на количеството трафик на данни, което ще можете да използвате безплатно, на този въпрос отговаря електронният Роуминг калкулатор – „RoamingCalc.eu“.

Той е дело на младите IT предприемачи Захари Тенев и Николай Косев от бургаската фирма „2GOOD Technologies Ltd.“. Те се занимават със софтуерни и хардуерни решения от няколко години. Макар като всеки в бранша и те да са заети с клиентски поръчки, двамата смятат, че всеки трябва да допринася и с нещо за решаването на глобални проблеми.

Идеята за Роуминг калкулатора им хрумва в края на миналата година, на по чаша кафе. Решават, че платформата трябва да бъде максимално изчистена откъм дизайн и отворена не само към българските потребители, но и към всички европейци, на които предстои да се възползват от отпадането на роуминга.

Системата е лесна за употреба и изисква въвеждането на месечна такса и заложените в нея лимити за трафик на данни. Калкулаторът сам пресмята какво ще бъде ограничението на мобилния Ви интернет, щом напуснете обхвата на мрежата на мобилния си оператор.

„RoamingCalc.eu“ е напълно безплатен и може да се използва без ограничения от потребителите. Формулата, в основата на калкулатора, е универсална и важи не само за трите български телекома, а за всеки мобилен оператор, работещ на територията на Европейския съюз.