Иван Поповски-Джовани радва почитателите си с нова изложба в Градската галерия

Мисия Пловдив

17-06-2017, 14:27

Снимка:

ГХГ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Картините му могат да се видят в Градската галерия до 28 юни

„Живописта е красота! Обичайте живописта, радвайте й се!“С тези думи емблематичният пловдивски художник Иван Поповски – Джовани откри новата си самостоятелна изложба на втория етаж в Градската художествена галерия. На 92 години художникът продължава да намира вдъхновяващи теми и да изпитва удоволствие от рисуването. „Това е едно съзерцателно изкуство“, подчерта пред  многобройните почитатели и приятели на твореца изкуствоведът Ани Стойкова, уредник в Галерията. Джовани посвети настоящата си изложба на своята четиригодишна внучка Паула. Ценителите му ще открият любимите сюжети в предпочитаните от автора жанрове  - натюрморта и пейзажа, предимно морския.

Живописецът е роден през 1925 г. Завършва Художествената Академия в София,  специалност „Живопис“, при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г. Живее и работи в Пловдив, където е и дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Обучавал е няколко поколения творци, много от които днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи.

Иван Поповски участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни: в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната галерия, на градските галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра. На творчеството му се радват десетки колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария, Гърция.

Художникът е носител на ордени „Кирил и Методий" I-ва и II-ра степен, на Втора награда-живопис от Национална изложба на учителите, както и на Награда „Пловдив" за изобразително изкуство за 2001г.

Картините му могат да се видят в Градската галерия до 28 юни.