С впечатляващо тържество закриха учебната година в селото на белия щъркел

Животът

17-06-2017, 18:09

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Учители, ученици и родители заедно закриха учебната 2016/2017 година в местното школо

С голямо тържество, гарнирано с богата музикална програма, прочувствени речи за постигнати  успехи и с много прощални сълзи и благопожелания бе огласен за последен път през тази учебна година дворът на ОУ "Гео Милев" в Белозем. Учители, ученици и родители заедно закриха учебната 2016/2017 година в местното  школо.

Възпитаници на училището изпълниха стихове, песни и танци, посветени на ваканцията и безгрижното лято. Танцът на мажоретния състав въодушеви публиката и изпълни с емоции учениците и техните гости.

С искрени сълзи се разделиха осмокласниците със своите учители, които от своя страна им пожелаха много успехи в понататъшното им обучение и да не забравят първите осем години в любимото училище.

Директорът на учебното заведение Диана Генова връчи награди на отличниците. Тя пожела на  всички деца “весела ваканция” и “на добър път” на осмокласниците и седмокласниците, които ще продължат образованието си в гимназии.

Тържеството бе уважено от заместник-кметът Татяна Бакова  и кметът на Белозем Иван Тачев.

На тържествена церемония краят на учебната година завърши със сваляне на училищния трибагреник и предаването му на новите знаменосци, които ще го развеят отново на 15 септември.

Това,  което  прави  уникално училището в Белозем е средата,  в която децата от селото учат чрез преживяване най-важните уроци – тези на природата.

Миналата година  училището спечели финансиране благодарение на кампанията „Мислете зелено“, организирана от фондация „Кроношпан“. 2000 евро за създаване на система за компостиране на биомаса в училищния двор спечели ОУ "Гео Милев" в Белозем  в рамките на традиционната кампания "Мислете в зелено" на Фондация "Кроношпан". В училището вече  е създадена  единствената в Община Раковски модерна мини ферма с червен калифорнийски червей за производство на екологично чист биотор.

Със своя реализиран  проект малките природозащитници и техните възпитатели искат да използват това, че пространството от 19 декара на училищния двор генерира голямо количество тревни, листни и клонови отпадъци. Към тях се добавят и биологичните отпадъци от училищната трапезария. В ОУ "Гео Милев"  вместо да изхвърлят остатъци на сметището  ги оползотворят чрез компостиране. Факт е, че от училището са инвестирали и в подземна напоителна система, осигуряваща вода до всяка точка на двора.

През април 2015 година  екип от училището заедно с родители и 150 деца  реализират и друг свой проект. Изграждат био градинка за билки и подправки по проект на организация "За Земята".

Получената от процеса на компостиране  биомаса преминава през обеззаразяване чрез фермата за калифорнийски червеи и  се използва като екологично чист тор в биоградинката за билки и подправки.

Така децата ще имат възможността да се запознаят и да поддържат сами един затворен жизнен цикъл: компостиране на зелена маса, обеззаразяване от калифорнийските червеи на биомасата, използването й за отглеждане на подправки и накрая – консумацията на чистите подправки в училищната столова. Така, освен че ще продължи да приютява най-голямата популация от бели щъркели у нас, ОУ „Гео Милев” ще може да се похвали и с „най-вкусната” градина в училищен двор.

ОУ ,,Гео Милев” води активна политика за опазването на околната среда и насърчаването на екосъобразните технологии. Всички дейности на училището по проекта са продиктувани от желанието за облагородяване на района, намаляването на вредните емисии на СО2и възпитанието на учениците в идеите на устойчивото развитие.

Белозем е единственото в страната селище, удостоено с приза на авторитетната немска организация EURONATURE „Европейско село на белия щъркел“. Причината – в селото се намира най-голямата гнездова популация на бели щъркели, наброяваща 34 двойки. 22 от тях са разположени на покрива на ОУ „Гео Милев”. Ежегодно между 80 и 100 щъркели  съжителстват в хармония с децата.

Краткосрочната цел на проекта за „вкусна” биоградинка вече е факт. Повишаването на качеството на училищното образование чрез разнообразяването на учебната дейност, подобряването на материалната база и озеленяването на училищното и околоучилищното пространство. Създателите на биоградината вярват, че с начинанието си подпомагат опазването на местните флора и фауна и значително подобряват здравословното състояние на децата в селото.

Изградените ферма и биоградинка, както и планираната площадка за компостиране ще бъдат използвани дълги години. Начинанието вече е  неразделна част от учебния процес по предметите „Човек и природа”, „Роден край”, „Биология” и др. От училището вярват, че по този начин  си прибавят още една позитивна практика в усилията за обновяване на образователната система и най-вече в усилията за изграждане на хармонични и активни личности, за които опазването и грижата за околната среда не са просто част от модерната „зелена” идея, а цялостен начин на живот.

Приносът за местната общност е неоспорим. Биоградинката е лесен, достъпен и атрактивен образователен инструмент за учене чрез преживяване и изграждане на трайни умения за природосъобразен живот. В класната стая на открито се отглежда чиста и здравословна храна, а деца, учители и родители заедно учат, играят и общуват. Градинката е "отворена"  и за малчуганите от местната детска градина като „зелена занималня“. Образователната билкова градина представлява неограничен ресурс на идеи и възможности за изследователски занимания, творческо общуване и възпитание на ценности, грижа, отговорно и позитивно отношение у децата.

От ОУ "Гео Милев" търсят последващо финансиране, за да продължат да работят за екологичното образование и живот на децата от Белозем.