Папа Франциск прие германския канцлер Ангела Меркел

Меркел, която е приета от папата за четвърти път, прекара 40 минути с главата на Римокатолическата църква

Папа Франциск прие германския канцлер Ангела Меркел и двамата обсъдиха международната ситуация, заплахата от тероризъм и климатичните промени, се посочва в съобщение от Ватикана, цитирано от Франс прес.
Папата и Меркел са "убедени в необходимостта да се обърне специално внимание върху отговорността на международната общност в борбата срещу бедността и глада, световната заплаха от тероризъм и климатичните промени," се уточнява в съобщението.
Меркел, която е приета от папата за четвърти път, прекара 40 минути с главата на Римокатолическата църква, с когото също така са обсъдили предстоящата среща на върха на Г-20 в Хамбург на 7 и 8 юли.
Германският канцлер е информирала папата за дневния ред на германското председателство на Г-20, допълва Асошиейтед прес. Пред журналисти Меркел уточни, че Франциск я е насърчил да работи за запазването на споразумението за климата от Париж. Двамата са изразили съжалението си, че САЩ са се отказали от договора. Обсъдили са също така имиграцията.
Специален момент от срещата е бил посветен на починалия вчера бивш германски канцлер Хелмут Кол и неуморната му работа за обединението на Германия и Европа.
Във второ съобщение на Ватикана се изразяват официалните съболезнования на папата по повод смъртта на Кол.
Меркел се срещна също с държавния секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, изпълняващ функциите на премиер на Ватикана, и с ватиканския секретар за отношенията с държавите монсеньор Пол Ричард Галахър.