ОбС дава 4 млн. лв. на „Пловдив 2019“ за културни проекти

Мисия Пловдив

19-06-2017, 09:01

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Средствата се осигуряват чрез изменение на Бюджет 2017

3 милиона и 385 хиляди лева от общинския бюджет ще бъдат прехвърлени на фондация „Пловдив 2019“ на сесията на ОбС в сряда, 21 юни, съобщава Дарик. Очаква се парите да бъдат насочени за проектите от отворените покани на фондацията, които са заложени за реализиране през 2017 г., и които са на изчакване, поради забавеното досега финансиране. Средствата се осигуряват чрез изменение на Бюджет 2017.
В интервю за радиото зам.-министърът на културата Амелия Гешева вече посочи, че решението какви културни проекти във връзка с ЕСК ще се реализират, ще е само на ОФ „Пловдив 2019“.
Има и наша собствена продукция, която също трябва да получи "зелена светлина", допълни в ефира на Дарик артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева.
Припомням, че държавната субсидия от 20 млн.лв. ще бъде разходвана за т.нар. "културна инфраструктура" за подготовка на града за ЕСК. 11 милиона от тях вече бяха преведени на Пловдив - 4-ри за строителството на Зоологическата градина и 7- в началото на юни, тази година. За 2018г. са предвидени останалите 9 милиона лева. От общинския бюджет пък трябва да бъдат финансирани всички културни проекти, които ще бъдат осъществени до края на 2019 г.
На предстоящата сесия на ОбС тази седмица на гласуване ще бъде подложено и предложението за промяна в Учредителния акт на „Пловдив 2019“. Целта е изпълнителният директор Кирил Велчев да може да харчи до 50 000 лева без разрешение на Управителния съвет.
Ще бъдат избрани и нови членове на фондацията. Те ще заемат местата на напусналите Амелия Гешева и Даниела Дженева. Очаква се Манол Пейков, който след решение на градския парламент беше изваден от УС, да бъде възстановен на поста си в „Пловдив 2019“.