Как да се защитим от UV-лъчите през летните месеци?

Изключително важно е да подберем и правилния клас филтър

Как да се подготвим за лятото, за да се предпазим от вредните слънчеви лъчи? Как да изберем най-подходящия слънцезащитен крем за плажа и има ли опасни слънчеви очила?
Ще говорим за лято. И по-точно – за защитата на тялото ни от вредните UV-лъчи – защита както на кожата ни, така и на очите ни.
Първо ще говорим за очилата. Ще говорим за това – безопасни ли са евтините очила, които се предлагат на пазара, как да разпознаем и измерим UV-защитата на очилата, които купуваме и какви са качеството на материалите, от които са изработени, съобщава Нова ТВ.
И още важна информация - ще ви покажем очила, иззети от контролните органи. Какви са рисковете, които те носят и има ли опасност за зрението ни, когато ги купуваме.
През миналата година са проверени над 900 модела и марки слънчеви очила, като при близо 260 от тях са открити различни типове несъответствия. В началото на годината експертите от ДАМТН, заедно с митническите власти – не са допуснали внос на близо 770 очила, за които не е имало задължителната маркировка която ни показва, че са спазени всички изисквания за стоките.
В началото на лятото търговците ни предлагат всякакви слънчеви очила. Офертите започват от примамливите 2.90 лева за детски модели и 10 лева - за мъжки и дамски. И достигат до няколкостотин лева. За да сравним качеството на очилата купуваме различни варианти – от евтиния и от скъпия ценови клас. А след това и от улицата. Където цените са доста по-атрактивни.
За да сравним – първо тръгваме на проверка с контролните органи. Проверяваме дамски, детски и мъжки модели.
Инспекторите не откриват нарушения. От сергиите на улиците обаче често изземват очила, които не отговарят на изискванията.
Продължаваме проверката. Този път сравняваме показател по показател с помощта на специалист. Проверяваме и UV-защитата на всички, закупени от пазара модели. Първо подлагаме на тест иззетите от пазара очила. Измерваме със специален уред.
Уредът отчете диоптър при всички иззети след проверките модели – от евтиния ценови клас. Независимо от цената – тестовете показват 100% UV-защитата при всички модели, с изключение на един детски.Разликите са в материала на стъклото и в някои външни белези, обяснява специалистът. Проверяваме и поляризацията – тестваме със специално очила, с които поглеждаме към тази картинка, която се оцветява.
Изключително важно е да подберем и правилния клас филтър. Нивото на защита расте с номера на класа – от 0 до 4. Но и тук трябва да внимаваме. Риск крият и очилата, които се продават онлайн, защото там гаранция за UV-защита – няма. Все по-силни стават слънчевите лъчи. Все по-силна е мисълта за басейн или плаж. Затова изключително важно е как да предпазим кожата си от вредните UV-лъчи през следващите летни месеци.