Радостин Танев: Законът за доброволчеството е кауза, която си заслужава

Мисия

19-06-2017, 16:25

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радостин Танев: Пазете традициите и ги предавайте напред за поколенията

Основното искане на представителите на НПО е да бъде изграден онлайн национален регистър

Проектозаконът за доброволчеството, който предстои да бъде обсъден и гласуван в Народното събрание, е кауза, която си заслужава внимание. Причината е, че доброволчеството навлиза все повече у нас и е нужно дейността да бъде урегулирана. Това каза Радостин Танев, народен представител от ГЕРБ, по време на среща-разговор с представители на неправителствени организации, които работят в Старозагорския регион. „Това е само първият от редица разговори по темата за доброволческите права и задължения, които ще се състоят преди окончателното гласуване на Закона, който трябва да е максимално полезен както за организациите, така и за доброволците“, подчерта Танев.

Основното искане на представителите на НПО е да бъде изграден онлайн национален регистър, в който да бъдат вписвани всички доброволчески акции и участниците в тях. Друга добра практика, взаимствана от Белгия, е зачитането на доброволческите часове като вид опит и предимство при кандидатстване за работа. Даден бе и пример за облекчаване на данъците на хора, които са активни доброволци в Германия.
Представителите на Международния младежки център потвърдиха необходимостта от единна форма, по облик на познатите Euro Pass, с описание за дейността на доброволците и инициативите, в които са взели участие.

От Фондация „От любов към България“ бе подчертана необходимостта за изискване и на документ за психично здраве на хората, които се включват в инициативи, най-вече обвързани с деца, за да се избегнат неприятни ситуации. „Разбирам, че звучи особено, но се съгласете с мен, че при работа с деца, особено в неравностойно положение, не може да се допуска компромис. Имали сме подобен случай и неадекватното поведение на доброволец може да бъде опасно“, подчерта Ивелина Павлова, председател на фондацията.

По време на срещата стана ясно, че подобен нормативен акт, който да обхваща дейностите свързани с безвъзмездното отдаване на време и труд, трябва да бъде внимателно изготвен. Необходимо е да бъде обмислен и да е в полза на всички, но и да има контрол над доброволческата дейност.

В обсъждането на проектозакона днес участваха още и представители на сдруженията „Свят без граници“, Националната и регионалната асоциация на ресурсните учители, Централна рибно опазваща организация, както и на Младежкия общински съвет. Участниците в срещата се обединиха около важността на темата, която ще продължи да бъде на дневен ред и занапред.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен