Предлагат обещетяване на собствениците на земи в “Бедечка“ с държавни имоти

Община Стара Загора до края на седмицата ще бъде готова със списък

Собствениците на земи в "Бедечка" да бъдат обезщетени с държавни имоти са разговаряли на среща  тази сутрин  кметът на Стара Загора Живко Тодоров и премиерът Бойко Борисов. След проведения разговор се очаква да бъде направено предложение към собствениците на земи в "Бедечка"  да бъдат обещетени с имоти държавна собственост на територията на град Стара Загора. "След разговора стигнахме до решение за продължаване на промяната на ОУП в посока на запазване на парковата територия". Това ще бъде компромисно решение, удовлетворяващо двете страни.

Терените, които са предлагат, се намират на територията на града и част от тях са собственост на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост. Община Стара Загора до края на седмицата ще бъде готова със списък, в който ще бъдат представени.  "Ние се съобразяваме с мнението на участвалите в референдума вчера, 85 на сто от които гласуваха за създаване на парк "Бедечка", но освен това вземаме под внимание и мнението на тези хора, които не са гласували поради страх от покачване на данъците за изплащането на големи обещетения", обясни още градоначалникът.

По този начин от една страна собствениците ще получат възможността да разполагат с равностойна земя още сега, в реално време, без да изчакват с години отчуждаване и заплащане. От друга страна Общината ще избегне многомилионни разходи, които ще дебалансират бюджета й. На трето, но не последно място, старозагорци ще получат парка си непокътнат, каквото е изразеното желание на мнозинството.

Днес следобед кметът е имал първи срещи със собственици на терени в квартал "Бедечка", на която е съобщил за решението. От своя страна собствениците са обяснили, че ще направят серия от срещи и обсъждания помежду си, за да излязат с единна позиция. В квартала остават новопостроените осем жилищни кооперации и ще бъдат построени още две за които собственикът е подал заявление и има решение на съда срещу мълчаливия отказ на общината, за тях също ще бъдат издадени разрешения".