Гърция и Турция направиха крачка напред в отношенията си

Свят

20-06-2017, 11:04

Снимка:

ekathimerini.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гърция блокира становище на ЕС срещу Китай

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият турски колега Бинали Йълдъръм се договориха да държат отворени каналите за комуникация между Атина и Анкара

Търсейки начин да намалят последната ескалация на напрежение, гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият турски колега Бинали Йълдъръм се договориха да държат отворени каналите за комуникация между Атина и Анкара, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Разговорът между двамата премиери, които се срещнаха в първия ден от официалното посещение в Гърция на Йълдъръм, засегна набор от теми, които разделят двете държави - от турските нарушения на гръцкото въздушно пространство и съдбата на осмината турски военнослужещи, потърсили убежище в Гърция, до преговорите за обединение на Кипър и правата за проучвания за петрол и газ, както и отношенията на Анкара с Европейския съюз, посочва вестникът. Оставящи впечатлението, че искат да върнат обратно в бутилката духа на конфронтация, двамата премиери подчертаха предимствата на добросъседските отношения между двете съюзнички в НАТО, пише "Катимерини".

На съвместна пресконференция вчера Ципрас призова Турция да сложи край на нарушенията на въздушното пространство в Егейско море. "Подчертах пред г-н Йълдъръм, че тази ситуация не помага с нищо и че тези нарушения не могат да продължават, тъй като увеличават риска от инцидент", каза гръцкият премиер. Йълдъръм обаче допълни, че нарушенията не са само от едната страна.

Турският премиер посочи, че Анкара би искала Атина да екстрадира осмината военнослужещи, които са обвинени в участие в миналогодишния опит за преврат, но допълни, че "уважава решението на съда". Анкара реагира остро, след като гръцкият Върховен съд отхвърли искането на Турция за екстрадиция на военните, припомня "Катимерини".

Ципрас посочи енергетиката като сфера за сътрудничество, давайки пример с тръбопроводите ТАП/ТАНАП и развитието на така наречения "южноевропейски коридор". Гръцкият премиер също така потвърди подкрепата на страната си за по-близки отношения между Турция и Европа. Йълдъръм от своя страна изрази тревога от позицията на ЕС за турския референдум за конституционни промени и каза, че е необходимо рестартиране на отношенията с Брюксел.

По отношение на Кипър турският премиер призна, че намирането на решение може да отнеме време, но настоя, че трябва да има сътрудничество по въпроса за енергийните източници край бреговете на острова. Турция предупреди Кипър да не дава ход на проучванията за въглеводороди, припомня "Катимерини".

Йълдъръм се срещна също с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с лидера на опозиционната партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис преди да отпътува към Тракия в Северна Гърция, за да отпразнува края на Рамазана с членовете на мюсюлманското малцинство там, пише още гръцкото издание.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"