Хорът на учителките ще участва на фестивал в Албания

Животът

20-06-2017, 11:59

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пролетен концерт на Хор на учителките - Добрич

Те ще се представят с фолклорни обработки

Хорът на учителките ще вземе участие във шестото издание на Международния фолклорен фестивал, който ще се проведе от 22 до 25 юни  в Драч, Албания, съобщи за радио Добруджа гл.диригент Маргарита Русева-Ганева.
Избрахме фестивалната форма на участие, поради факта, че самите участници са по-освободени в представянето на музиката и танца на собствената си държава, сближават се, престоят им е приятен. Хорът на учителките ще представи обработка на фолклорни песни, като програмата ще включва 6 песни  - пет през първата вечер и още една песен в отредената на всеки един участник 5- минутна презентация през втората вечер.
 Българските песни, с които учителките ще опитат до омаят присъстващите са от различни области на България. Състави от 8 държави  са заявили участие в Драч. С новите млади попълнения в лицето на Габриела Павлова и Моника Ганчева хорът придобива по-солидно музикално звучене. Габи е завършила хорово дирижиране в Музикалната академия в София, а Моника е студентка в Музикалната академия в Пловдив. Друго е човек да има професионалисти в състава си, признава Маргарита Русева, която вече отдава цялото си свободно време на Хора на учителките и приема ангажимента си много сериозно. Хоби е за хористките, за мен отговорността е много голяма, казва диригентът. След успешният концерт в средата на май, представящ опери оперети, рок-опери и мюзикъли, тя разкрива, че през следващия сезон ще заложи на  филмовата музика. Привърженик съм на тематичните концерти, признава музикалният педагог. 

Източник: МГ Добруджа