НС гласува на първо четене предложението за увеличение на минималната пенсия

Политика

21-06-2017, 09:30

Снимка:

bulgaria.utre.bg/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Минималната пенсия ще се увеличи от 1 юли и 1 октомври

Законопроектът е внесен от Министерски съвет на Република България

На днешното редовно пленарно заседание се очаква парламентът да разгледа на първо четене Законопроект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, чийто окончателен вид ще бъде гласуван в пленарна зала.

Законопроектът е внесен от Министерски съвет на Република България и предвижда, с цел подобряване адекватността на пенсиите за трудова дейност, да се определи по-висок минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Според вносителите на измененията, това може да се постигне чрез приемане на предложената със законопроекта промяна в чл. 10 от ЗБДОО за 2017 година, с която се предвиждат минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лева от 1 юли, а от 1 октомври 200 лева. Увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 161,38 лв. на 180,00 лв. представлява увеличение с 11,5%, а увеличението от 180 лева на 200,00 лв. от 1 октомври 2017 г. представлява увеличение с 11.1%.

В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.