Франция ще се бори срещу тероризма заедно с Русия

Льо Дриан: Ще работим конкретно и прагматично над уреждането на проблемите

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан заяви по време на срещата си със Сергей Лавров, че Франция смята да се бори с тероризма съвместно с Русия, съобщи агенция ТАСС, предаде БТА.

“Върху нас лежи обща отговорност, тъй като ние сме постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и се сблъскваме с едни и същи проблеми. Политическото решение на сирийската криза трябва да гарантира целостта на държавата и жизнеспособен преходен процес“, посочи по време на брифинг Льо Дриан.

Дипломатът отбеляза, че за Франция е особено важно да продължи настъплението срещу Ракка, защото “именно оттам се даваха заповеди за организиране на терористични атаки на френска територия“. Двамата дипломати подчертаха важността на “безкомпромисната борба с терористичните структури“ при решаването на сирийския проблем.

Според Льо Дриан Русия и Франция имат общи допирни точки при анализа на сирийската криза и възнамеряват да действат заедно за развитието на общия политически процес на уреждането в рамките на “Резолюция 2243“ на Съвета за сигурност на ООН. От своя страна Лавров посочи, че реализацията на инициативата за създаване на зони за деескалация в Сирия ще доведе до разграничаване между опозицията и терористите.

Според него целта на усилията, предприемани съвместно от Москва, Анкара и Техеран е пълното прекратяване на бойните действия между правителството на Сирия и въоръжената опозиция, която се е разграничила от терористите. “Но ако всички ние бъдем честни и се ръководим от целта за борба с тероризма, имаме всички основания да не допуснем ситуацията да прерасне в хаос и непредсказуеми инциденти“, изтъкна Лавров.

Френският първи дипломат изтълна, че Франция няма стремежи нито към изолация на Русия от Европа, нито към нейното икономическо и финансово отслабване. “Ние трябва с взаимни усилия да действаме с оглед на интересите на нашата сигурност и говорихме за това с Лавров. Смятаме да работим конкретно и прагматично над уреждането на проблемите, които удрят и по интересите на Русия, и по интересите на Франция“, подчерта Льо Дриан.