Десет птици от вида Червен ангъч бяха пуснати в природата

Русе Лайф

21-06-2017, 13:13

Снимка:

РИОСВ русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ – Русе: Въведени са нови изисквания за папагалите Жако

Ежегодно се размножават изкуствено и се освобождават в природата около 20 броя птици

Десет млади птици от защитения вид Червен ангъч (Tadorna ferruginea), размножени изкуствено, са пуснати в язовира на с. Нова Попина, община Ситово, в присъствието на експерти по биологично разнообразие в РИОСВ – Русе.

Птиците са се излюпили в Биологичната експериментална база „Калимок“ на Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, в с. Нова Черна, община Тутракан. Дейността е част от дългогодишна програма за реинтродукция на защитения вид, изпълнявана от института. През тази година две възрастни двойки червен ангъч са излюпили 11 малки.

 

Червеният ангъч e гнездящо-прелетен вид и по изключение зимува у нас. В миналото е имал по-широко разпространение, но сега е изчезнал като гнездяща птица. Среща се главно в малки водоеми във вътрешността на Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България като застрашен. Ежегодно се размножават изкуствено и се освобождават в природата около 20 броя птици, излюпени в полевата база „Калимок“ на ИБЕИ – БАН.