Макрон не вижда кой ще наследи Асад законно

Френският президент отбеляза, че Башар Асад е враг на сирийския народ, но не и на френския

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не вижда законен наследник на властта на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс. За Франция премахването на Асад от власт вече не е условие за разрешаване на конфликта в арабската страна, който продължава вече шеста година.

По думите на Макрон приоритет за Париж е да се бори с терористичните групировки в страната, от които са дошли хората, убили 230 души при терористични нападения във Франция, но за това се искат общи усилия с всички страни и най-вече с Русия. Той изяви готовност да си сътрудничи с руския президент Владимир Путин по въпроса с борбата с тероризма, но подчерта, че Франция няма да толерира използването на химически оръжия и че ще нанесе категоричен отговор в такъв случай, дори и без чужда подкрепа.

Друг според Макрон е да се осигури стабилност в Сирия, така че да не се превърне в провалена държава.

Коментарът на новоизбрания президент на Франция се различава драстично от позицията на френската администрация досега спрямо Башар Асад. Тя настояваше конфликтът да се разреши чрез предаване на политическата власт в Сирия според резолюциите на Съвета за сигурност, приети след преговори между воюващите страни и ООН в Женева.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"