НС гласува окончателно: Премахват се знаците за камери по пътищата

Политика

22-06-2017, 15:45

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приеха на първо четене промените в Закона по пътищата

Това стана факт с приетите на второ четене промени в Закона за движение по пътищата

Знаците, обозначаващи камерите на пътя, ще бъдат премахнати, решиха депутатите. Това стана факт с приетите на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, съобщи Нова телевизия.
Така шофьорите няма да знаят кога и къде ги снимат. А целта - те да бъдат превъзпитани и да не намаляват скоростта само за пред камерите.

Депутатите приеха също за срок от един месец да се отнема книжката на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на човек, употребил алкохол над 0,5 промила или наркотични вещества.
Този текст предизвика бурни дебати в пленарната зала, поради факта, че в предния си вид беше разписано, че същата норма важи и за собственик, който предоставя колата си на човек без шофьорска книжка.

„Този закон трябва да урежда как и по какъв начин ще се придвижва автомобилът и как ще го ползвам като собственик и ще стигна до крайната си цел. Вие мислите как и по какъв начин да бръкнете в джоба на всеки, който е тръгнал на път и се е качил на магистрала. Най-добре е да го оттеглите този законопроект още сега и да се подложи на ново обсъждане. Защо не уредихте какво се случва, ако колата е с двама собственици?“, попита Рамадан Аталай от ДПС, цитиран от БГНЕС.

Вежди Рашидов пък заяви, че който извърши престъпление, той носи отговорност: „Всеки, който има 18 години, носи отговорността си за всичко, което е извършил”

От своя страна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че от началото на годината досега от 11 366 автомобила, спрени за проверка, само 1212 са били със собственици на автомобила. Останалите 10 000 са неправоспособни.

„Искате да толерирате тези 10 000 и за тях да няма санкции. А те трябва да са задължителни и за тях. Искаме всички да са равнопоставени и да има резултати за намаляване на борбата по пътищата“, обясни Цветанов.

Георги Свиленски от БСП призова да се спре да се правят поправки на парче в този закон. „Да сядаме на една маса и да направим нов закон, в който да изчистим всички проблеми”, предложи той.

Депутатите решиха още за нарушения, заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на автомобил, да се издават електронни фишове.

За срок между 6 месеца и година ще се прекратява регистрацията на автомобил, чийто собственик го е предоставил на лице без книжка.

За период от 6 месеца до една година ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява, без да притежава шофьорска книжка или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила или наркотици.

Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол.

Съгласно промените на пълнолетните лица, употребили наркотици и алкохол ще се търси наказателна отговорност, ако са причинили увреждане или смърт.