Тереза Мей с предложение за статута на гражданите на ЕС във Великобритания

Не иска никой да си тръгва от Великобритания заради излизането от ЕС, нито семейства да се налага да бъдат разделяни

Британският премиер Тереза Мей е предложила в Брюксел на останалите европейски лидери споразумение за статута на техните граждани в Обединеното кралство, което тя самата окачествила като „справедливо“, съобщава Ройтерс.

Очертавайки петте водещи принципа на своето „справедливо и сериозно предложение“, на срещата на върха в Брюксел Мей казала пред лидерите, че иска да предложи сигурност за бъдещето на гражданите на съюза във Великобритания, като отново е използвала по-мек тон в подхода си към Брекзит.

„Тази вечер (снощи, б.ред.) премиерът представи детайли във връзка с правата и статута на европейските граждани във Великобритания след Брекзит – обещавайки да им даде гаранции и приоритетно значение в преговорите“, каза високопоставен източник от британското правителство.

„Премиерът заяви, че изразената от Обединеното кралство позиция представлява справедливо и сериозно предложение – такова, чиято цел е да даде възможно най-голяма сигурност на гражданите, които вече са се установили във Великобритания, градят кариери и живот, и допринасят толкова много за нашето общество.“
Мей представила плана – за който много хора в нейната партия се надяват, че чрез него ще бъде намалена имиграцията – и след това си тръгнала от срещата. Останалите лидери продължили да обсъждат въпроса за излизането на Обединеното кралство без нея.

Според казаното от Мей тя искала да внесе сигурност в обстановката, като е заявила, че гражданите на ЕС няма да бъдат карани да напускат кралството при излизането от съюза, както и че всички граждани на ЕС, пребиваващи законно на британска територия към момента на Брекзит, ще могат да уредят статута си. Тя също така предвижда да бъде предложено на гражданите на ЕС, които пребивават във Великобритания от поне пет години, да могат – до определена, но неуточнена дата – да кандидатстват за нова категория статут на уседналост. По силата на този статут те ще бъдат третирани като британски граждани, що се отнася до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии.

Гражданите на ЕС, на които не им достигат години в Обединеното кралство, ще получат право да съберат изискуемите години на пребиваване, за да придобият този статут. Британските власти вероятно ще дадат и толеранс най-вероятно за период до две години, в който хората ще могат да уредят статута си.

Предвижда се също сегашният осемдесет и пет страничен формуляр за постоянно пребиваване, който след миналогодишния референдум за излизане от ЕС много хора са срещнали трудности да попълнят, да бъде заменен от по-опростена система. Имайки предвид наброяващите над милион британци, живеещи в ЕС, Мей е казала: „Реципрочността, разбира се, е от жизненоважно значение“.

„Правата на всички граждани на ЕС, които в момента са във Великобритания, ще бъдат защитавани по европейското законодателство до датата на напускането ни“, каза източникът.

По думите му гражданите на ЕС ще могат да разчитат на „високо уважаваните“ британски съдилища.